Четирима министри на културата са част от трагикомедията с ремонта на Концертна зала

Какъв е смисълът на политическите хоризонти, ако няма резултати, питат от Фондация „Дом за Пловдивската опера“

Членовете на Управителния съвет на Фондация „Дом за Пловдивската опера“: инж. Любозар Фратев – председател, д-р Мариана Чолакова, Арх. Илко Николов и доц. д.р инж. Никола Добрев, дадоха нарочна пресконференция в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив, на която представиха хронологията на събитията по работата на неправителствената гражданска организация за сграда на единствената опера в България, която гастролира в собствения си град.

Резюмето на свършеното от тях за периода от 16 март 2016 г. до 12 май 2022-ра заема 8 листа А4. Зад тях обаче се крият 7 години, 47 писма до всевъзможни институции, 75 срещи с различни техни представители и управленци, 5 пресконференции, 3 декларации, подписване на меморандум с Общината … и хиляди часове доброволен труд на ползу рода, като само за последните две седмици на април са събрани повече от 15 000 подписа в подкрепа на каузата, обобщи Любозар Фратев.

Покрай възкресяването на една мечта от края на 19-ти- началото на 20 век за построяване на сграда на Операта, фондацията се нагърби да помага и за това да се случи ремонта на опасната и негодна за ползване Концертна зала. Резултатът към днешна дата е почти нулев, единодушни са те.

В обобщение можем да кажем, че идеята за нова сграда за музикално-сценични изкуства остава една хубава мечта, а ремонтът на залата на бившето филхармонично дружество на площад Централен е меко казано неглижирана от четирима министри на културата във времето и поради липсата на капацитет във ведомството може да не стартира и тази година.

„Вежди Рашидов и Боил Банов даваха безплодни обещания. Велислав Минеков обеща в бюджета на Министерство на културата да бъдат заложени целеви 10 000 000 лв. и изпълни поетия ангажимент. Има изготвен технически проект, остава МК да обяви обществена поръчка за избора на изпълнител.

Община Пловдив издаде разрешително за строеж още миналата година, а в последствие, благодарение на настояването на фондацията бяха изчистени някои изисквания на МК. От там поискаха част от бившия стол на Партийния дом, от 360 кв. м., да бъде обособена в отделен имот, а правото за управление да бъде прехвърлено на Операта, което се случи с решение на Общински съвет на 10 февруари т.г.

„Оттогава до днес обаче обществена поръчка не е обявена”, съобщиха от „Дом за Пловдивската опера”.

Така се стига до ситуация, в която има огромна вероятност ремонтът да на започне в тази бюджетна година и заложените целеви 10 милиона лева да не бъдат усвоени.

Статия:podtepeto.com