Изграждането на зала за операта в Пловдив остава мираж

Институционална главоблъсканица спъва пловдивската опера. За момента трупата гастролира в собствения си град.

Въпреки че само преди 3 години Пловдив беше избран за Европейска столица на културата, градът никога не е имал отделна сграда за оперно изкуство. Нещо повече, преди малко повече от 5 години оперната трупа на Пловдив изгуби единственото място, което ѝ е осигурено от местната власт за представления - Концертната зала, която РЗИ затвори след установяване на поредица от нарушения. А направеното преди 2 години предложение Дом на културата "Борис Христов" да бъде предоставен на операта не даде резултат.

С тези казуси от 2016 г. насам се занимава фондация "Дом за пловдивската опера". Миналата седмица бе проведена пресконференция на Фондацията с председател инж. Любозар Фратев, която отново повдигна темата за неслучилите се сцени за операта в града и липсата на адекватна комуникация с всички отговорни местни и национални институции.

Вследствие на медийния отзвук на тази среща, от Министерството на културата (МК) като отговорно ведомство за Концертна зала са предприели стъпки към изпълнение на необходимото, а именно обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на Концертна зала. По думите на инж. Фратев на Държавна опера - Пловдив, е прехвърлено да изготвят тръжната документация за обществената поръчка, която не може да се стартира вече повече от 4 г.

Същият положителен резултат обаче няма за построяването на самостоятелна сграда на операта, за което се чака общинската администрация да избере терен. "Нямаме реакция от общината", потвърди инж. Любозар Фратев.

В числа дейността на фондацията изглежда така: 47 писма, 75 срещи и 3 нереализирани решения на общински съвет от 2016 г. насам.

Има опера, няма опера

"Опера ще има", обещаваха няколко кмета, културни министъра (сред които Вежди Рашидов, Боил Банов и проф. Велислав Минеков) и общински съветници, а очакванията бяха още по-големи след проектите за Пловдив 2019, които останаха нереализирани.

Години по-късно опера още няма и построяването на културна сграда изглежда все по-трудно заради множеството отговорни лица, чиито действия трябва да се съгласуват.

Статия: capital.bg