Д-р Марияна Чолакова: Пловдивската опера трябва да има свой дом

Д-р Мариана Чолакова е Почетен консул на Федерална република Германия със седалище град Пловдив. Представител на Германско-българската индустриално-търговска камара за район Южен централен. Член на УС на общинска фондация „Пловдив 2019”. Член на Инициативния комитет за „Дом за пловдивската опера”.

Д-р Мариана ЧОЛАКОВА

Защо съм убедена, че пловдивската опера трябва да има свой дом? Заради хората, които работят в нея, заради онези, които сме нейната публика, и заради нашия град Пловдив.

Преди няколко месеца бях на опера, в друга държава. Беше тежка и сложна постановка - „Рейнско злато”, прологът от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”на Рихард Вагнер.

Всичко се случваше в оперна сграда, в която подготовката за представлението започна няколко часа преди това - дойдоха от цял свят почитатели на Вагнер в костюми, които са си поръчали специално като тези на артистите в представлението. Тези хора са част от оперни общества, които пътуват навсякъде по света, където са поставени опери на любимия им композитор. Те споделяха с всички преживяванията от други оперни сцени, разказваха за очакванията си, възторга си, емоцията си, знанията си. После започна операта - бяхме добре подготвени за Вагнер, беше си една магия, полъх от друго време, но и бурен анонс, че настоящето е продължение на миналото. След операта седяхме в бара на операта и продължихме до късно да обсъждаме, да се възхищаваме, да критикуваме и накрая се разотидохме с чувството, че сме преживели нещо много специално, че сме се дообразовали, че сме емоционално и сетивно дълбоко докоснати, разтърсени, с две думи - бяхме една крачка по-напред в собственото си развитие.

Искрата запали инж. Любозар Фратев, който спечели за каузата и доц. д-р Никола Добрев, арх. Илко Николов и икономиста Георги Стоев. Всички обичат операта, изключителни професионалисти са в своите сфери и са доказани мениджъри. .

Та така, мотивацията ми имаше стабилна емоционална основа, желание да работя заедно с колегите в инициативния комитет. И разбира се, много любопитство, свързано с постановките на нашата, пловдивската опера. Изключителни професионалисти, амбициозна програма, с която докосват сърцата ни и ни карат да искаме повече за пловдивската опера - и на първо място самостоятелна сграда.

Сградата е необходима заради повечето места за посетителите, заради по-доброто планиране на програмата, по-добрите условия за певците и музикантите, заради гостуващите изпълнители, заради допълнителната образователна стойност за децата и младите хора, стажовете на нашите и чуждестранните студенти по музика и сценични изкуства. Заради Пловдив и неговото духовно и материално културно наследство.

Дошло е времето - подготовката за Европейска столица на културата през 2019 година дава нови възможности, от които нашият град трябва да се възползва. Пловдив е във фокуса на културното внимание и сега трябва да сложи на масата с приоритетите си и желанието да има дом за пловдивската опера. Ние имаме доказани амбициозни съграждани - създаващи култура и управляващи културни процеси. Знам, че всички те добре разбират смисъла на това да си поставяме високи летви. Можем да сме първият български град след демократичните промени, който иска и построява сграда за своята опера с общински, държавни и европейски средства или със смесено финансиране.

И така, скъпи пловдивчани, събираме подписи, за да можем да внесем предложението за Дом за пловдивската опера в Общинския съвет в град Пловдив. Бихте могли да подкрепите инициативата с подписа си в Дома на културата „Борис Христов”, Концертна зала, в Билетния център на главната улица, и на други места, указани във фейсбук страницата ни: „Дом за пловдивската опера”. За въпроси: 0888442055.

http://www.marica.bg/д-р-марияна-чолакова-пловдивската-опера-трябва-да-има-свой-дом-news577709.html