Пловдив може да изгуби парите за ремонта на Концертна зала

От фондация „Дом за Пловдивската опера“ предупредиха, че 10-те милиона лева за Концертна зала е възможно да не бъдат усвоени, ако дейностите не започнат до края на годината.

Причината е, че не е ясно дали те ще бъдат прехвърлени към бюджет 2023.

От гражданската организация припомниха дългогодишната битка за осигуряването на средства за ремонта на концертната зала и подчертаха, че обявяването на обществената поръчка за изпълнител на проекта се бави заради тромавата кореспонденция между Министерството на културата и община Пловдив. Междувременно залата, която от години е затворена от съображения за сигурност, продължава да се руши.

От Фондацията са категорични, че строителството трябва да започне през септември, за да могат гражданите на Пловдив през 2023-та година да се поздравят с нова зала. Мариана Чолакова от Управителния съвет на Фондацията:

„Ние имаме едно чувство за липса на желание, тоест нежелание, немарливост, некомпетентност. Не е нашата цел ние да се конфронтираме по някакъв начин, но това е резултата и имаме чувството за една черна дупка“.

Институциите изостават и с определянето на терен, на който да бъде изградена новата Пловдивска опера, предупредиха още от Фондацията. Настояват за бързи действия, за да може при актуализацията на Бюджета Министерството на културата да заложи обещаните 300 000 лева, необходими за конкурса за проекта.

Меморандумът, подписан с общината за осигуряване на терен за строежа на сграда на Операта не се изпълнява, твърдят от Фондацията.Статия: bnr.bg