Все повече пловдивчани ЗА „Дом за Пловдивската опера“

Инициативният комитет на „Дом за Пловдивската опера“ организира обществено обсъждане за напредъка на гражданската инициатива в зала „Съединение“ на регионалния исторически музей – Пловдив. Инициативният комитет на „Дом за Пловдивската опера“ организира обществено обсъждане за напредъка на гражданската инициатива в зала „Съединение“ на регионалния исторически музей – Пловдив.

На срещата ще бъде огласена информация за подписката за подкрепата на Дом за Пловдивската опера, за възможните места за неговото изграждане, както и за полезния опит от изграждането на оперни сгради в други държави.

Ще бъдат обсъдени и следващите стъпки, свързани с действията след изтичане на последния срок – 3 юни 2016-та за събиране на подписи в подкрепа на инициативата.

От инициативния комитет уточняват, че всеки пълнолетен гражданин, имащ предложения, свързани с идеята, може да ги направи в писмен вид.

Формуляри има на разположение в Дома на културата „Борис Христов“, Концертна зала, Билетния център на Главната улица и на местата, указани във фейсбук-страницата на инициативата „Дом за Пловдивската опера“ и по време на артистичните прояви на Опера Пловдив.

Подписи ще се събират и по време на общественото обсъждане.

Часове преди началото на общественото обсъждане директорът на Държавна опера - Пловдив доц. Нина Найденова, заяви в интервю за Радио Пловдив, че за музикантите в културната институция новата сграда за Пловдивската опера не е мечта, а необходимост като оздравителен план на града.

На прага сме на Европейска столица на културата, а една столица на културата не може да няма сграда за истинска професионална култура. Пловдивска опера е най-големият извънстоличен културен институт в града, чийто състав е над 230 души и голяма част от програмата на 2019-та година ще бъде за реализиране на международни проекти с Пловдивска опера. Затова смятам, че моментът Пловдив да поиска сграда за своята опера е изключително точен, каза Нина Найденова.

Инициативния комитет, който се е заел с тази нелека задача, са достойни пловдивчани, добави Найденова.

По думите й общинската управа не би могла да не застане зад подобна кауза за бъдещето на децата ни. Обществената подкрепа е важна, за да се припознае идеята не толкова за построяване на сграда на операта, колкото за това, идеята да бъде подкрепена от хората като необходимост на обществото от културен живот. Безспорно е, че Пловдив има самочувствие на град, в който се случват значими културни факти, каза още директорът на Операта Нина Найденова. Колегите от катедра „Музика“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и студентите подеха от сърце инициативата. Градът е жаден за качествени представления, затова Операта трябва да има свой дом, заяви ръководителят на катедра „Музика“ доц. д-р Таня Бурдева. Тя подчерта, че от около 10 години в университета, който преди не се свързваше с обучение по изкуствата, вече има търсени артистични специалности по музика и изобразително изкуство. В годините на духовен упадък младите се нуждаят от изкуство, защото възпитанието в нравственост се осъществява най-вече чрез изкуство, което бележи възраждане, голям интерес. Доказателство за това е чудесното развитие на специалностите в ПУ свързани с изкуствата и с реализацията на студентите впоследствие почти на 100 процента, заяви доц. Бурдева. Така, както студентите си имат Дом за обучение по изкуствата – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, би било чудесно и Операта да има своя дом, за да се получи завършен продукт и за реализацията на студентите – Дома на обучението – Университет и дом на Операта, подчерта още ръководителят на катедра „Музика“ доц д-р Таня Бурдева.

/Цялата статия и прикачения аудио-файл/ http://bnr.bg/plovdiv/post/100697203/vse-poveche-plovdivchani-pregrashtat-iniciativata-dom-za-plovdivskata-opera