В търсене на дом за Пловдивската опера

В Пловдив се проведе обществено обсъждане на гражданската инициатива „Дом за пловдивската Опера". Обществениците от инициативния комитет представиха идеите за местата, на които да се разположи сградата и възможните начини за финансиране на проекта. Досега са събрани 8000 подписа, които подкрепят идеята Операта в Пловдив да има собствен дом. Предстои инициативният комитет да внесе предложението за обсъждане и одобрение в общинския съвет.

Любозар Фратев - член на инициативния комитет: "Аз смятам, че общината е убедена в това, но освен убедеността, трябва и малко воля, за да се присъедини към гражданите си този път".

Одобряването на терен и строежът на сградата са само част от дейностите, които трябва да се проучат. Според икономисти най-важно е да се избере модел за управление - кой ще поддържа сградата, какви постъпления трябва да се очакват. Според тях възможностите за частно финансиране не са малки:"

Георги Стоев: "Ние знаем, че в Пловдив и близкия регион се произвежда годишно продукция за над 13 млрд лева. Това означава, че само с една десета от процента ако се финансира една такава сграда за по малко от три години трябва да се построи".

Идеята на инициаторите е в Пловдив да се появи знакова сграда, която може да стане символ на града. В предложението пред общинския съвет ще бъдат включени и терени, на които да се появи Новата опера. Най-много са площите край река Марица и в центъра на Пловдив. Инициаторите предлагат да се проведе Международен конкурс за архитектурен проект на сградата не само за да се вземе най-доброто решение, но и за да се направи реклама на новата опера."

Видео: http://news.bnt.bg/bg/a/v-trsene-na-dom-za-plovdivskata-opera