Извадка от писмо на фондация „Дом за Пловдивската опера” до Мониторинговата комисия на Европейска столица на културата 2019, Европейска комисия, Брюксел и до Представителството на ЕК в България

Целият текст беше раздаден днес, 3.09.2019 г., на медиите на специална пресконференция!

„Ние смятаме, че е срамно в Европейската столица на културата през 2019 г. операта да няма своя сграда и да не принадлежи към приоритетите на един културен град. Една от целите на Европейска столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането, подкрепата на участието на гражданското общество в европейските културни политики. Тази цел не само, че не е постигната – тя е напълно неглежирана от страна на Община Пловдив.

Министерство на културата на Република България, за което българската Европейска столица на културата трябва да е абсолютен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от операта, която е на негово подчинение. Потресени сме от това политическо безгрижие.

Имаме нужда от помощ отвън. Не става дума за финансовата страна на двете задачи: Дом за операта и Концертна зала. Финансови средства има и ще се намерят. Става дума за това, че липсва политическа воля да се свършат тези задачи. Когато някой каже, че ето – искаме, но обжалват конкурсите, имаше грешка в техническото задание и т.н. вече не му вярваме, че иска да има резултат. Политическата безпомощност наказва българските граждани и гражданското ни общество. Ние смятаме, че който иска – търси пътища, който не иска – търси причини. Ние търсим пътища и затова се обръщаме и към Вас.

Това е. Ще се радваме на среща с Вас – в Пловдив, за да Ви покажем лично при какви условия работи операта и как изглежда Концертна зала. Разчитаме на Вашата морална подкрепа във форма, която Вие прецените, че е подходяща. Надяваме се, че ЗАЕДНО с Вас ще активизираме процесите и ще мотивираме общинските и държавни институции да си свършат работата....”

Фондация „Дом за Пловдивската опера”:

инж. Любозар Фратев – Председател

доц. д-р инж. Никола Добрев

арх. Илко Николов

ик. Георги Стоев

д-р Мариана Чолакова