ЕСУТ спъва възможността за изграждане на Опера на мястото на партийния дом

Експертният съвет смята, че мястото не е подходящо за сграда за музикални и сценични изкуства, въпреки че има договор за организирането на конкурс, който трябва да изясни точно това.

Това се случва след решение на Общински съвет за организиране на конкурс за обемно- пространствено решение за нова сграда и подписан с общината договор.

Фондация „Дом за пловдивската опера” пише за казуса до мониторинговата комисия на Европейска столица на културата и до представителството на ЕК у нас.

Иво Дернев

Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината спъва възможността за изграждане на сграда на пловдивската опера на мястото на бившия партиен дом. Това се случва въпреки одобрената от Общинския съвет идея за провеждане на конкурс за обемно- пространствено решение, който трябва даде отговор на въпроса дали е възможно издигането на нова постройка за музикални и сценични изкуства на мястото на съществуващата административна такава. За организирането на конкурса има и разпореждане на кмета Иван Тотев, както и подписан договор с фондация „Дом за пловдивската опера”. Информацията за тоталния хаос по казуса дадоха днес именно членовете на фондацията Любозар Фратев, арх. Илко Николов, Мариана Чолакова, Георги Стоев и Никола Добрев. Те подчертаха, че ситуацията е комична и заявиха, че с решението на експертния съвет общината не помага в този процес, а по-скоро виждат момент на заяждане. От „Дом за пловдивската опера” пускат днес писмо до мониторинговата комисия на Европейска столица на културата и до представителството на Европейската комисия у нас, за да ги запознаят с казуса.

„Вече три години и половина, с доверието на 15 хиляди пловдивчани, се борим операта да има своя сграда, а не да гастролира в собствения си град. Имаме две решения на Общинския съвет за реализиране на проекта, но нещата се развиват бавно и трудно. Преди година местният парламент излезе с решение за отреждане на парцела под партийния дом за нова сграда за сценични изкуства. На 4 септември направихме предложение да се направи конкурс, който разясни дали може на това място да се построи нова сграда и как да изглежда тя. То също бе прието. На 16 март обявихме конкурса за обемно-пространствено решение, за който фондацията и общината отделиха солидарно по 10 хиляди лева и за който подписахме договор с администрацията на 21 юни. 40 дни по-късно обаче излиза решение на експертен съвет с теза, че там не бива да се прави нова сграда за пловдивската опера. Така нашето предложение бе отхвърлено, без това да е в прерогативите на ЕСУТ. Целта на конкурса и именно да даде експертен отговор може или не може да се строи нова сграда. Писахме на кмета относно това решение на експертен съвет, но отговор нямаме”, нахвърли хронологията Любозар Фратев.

„Експертният съвет заключи, че мястото не е подходящо за нова сграда за музикални и сценични изкуства. А точно това е смисълът на този конкурс- да изясни дали е възможно това. Общината, в лицето на експертния съвет, не подхожда управленски в случая. Общинският съвет е взел решение, кметът е разпоредил, има договор, а ЕСУТ се колебае”, допълни го арх. Илко Николов.
Той припомни, че според изготвеното конструктивно обследване бившият партиен дом в момента е потенциално опасна сграда, тъй като не отговаря на съвременните сеизмични изисквания. „Сградата не е сеизмично осигурена. За да се укрепи са нужни между 8 и 10 милиона лева. Има ли смисъл в това, след като с не много повече пари може да се направи нова сграда с друго предназначение”, попита арх. Николов.

Икономистът Георги Стоев пък не скри изненадата си, че до този момент никой от кандидат кметовете не е повдигал темата и не се е свързал с фондацията. „Готови сме да представим всички факти, числа и подробности. Независимо кой ще управлява е редно да се запознае с този казус. Поне трябва да има становище”, каза Стоев.

„Ситуацията е комична. Ако в Пловдив нещо стане, то става веднага. Затъне ли в дискусии, нищо не става”, отбеляза Никола Добрев.

„Подготвихме писмо до мониторинговата комисия на Европейска столица на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Започна да се превръща в нещо обичайно да няма обратна връзка от общинска и държавна власти. Това не е добре. Започна да се превръща в нещо обичайно общината да посвещава времето си на това да каже как нещо няма да стане, а не обратното. Това не е добре. Затова каним мониторинговата комисия в Пловдив, за да се запознае с казуса и състоянието на Концертна зала. Просто търсим нови пътища”, каза Мариана Чолакова. По повод проекта за ремонт на залата Любозар Фратев информира, че има избран изпълнител, има решение на Върховен съд по повод обжалваната процедура, с което се отхвърлят претенциите на жалбоподателя, но подписан договор за изпълнение няма.

Източник:http://podtepeto.com